DVD-box Hans van Manen

Stichtin Hans van Manen

Actueel / Up To Date

Cinedans: Camera op Van Manen

3 maart 2013

 

 

Cinedans – Dance on Screen 2013 presenteert in samenwerking met Het Nationale Ballet in Amsterdam een speciaal programma dat draait om het werk van meesterchoreograaf Hans van Manen en videomaster Henk van Dijk. Camera op Van Manen is een eerbetoon aan beide kunstenaars, dat hun bijzondere bijdrage aan de dans en de dansop-film in beeld brengt.

Het programma bestaat uit de vertoning van een aantal bijzondere registraties van Van Manen-balletten, geflankeerd door een interview over hun (veertigjarige) samenwerking. Te zien is onder andere het legendarische Live uit 1979, waarin Van Dijk op het podium van Carré met een filmcamera op de schouder om danseres Coleen Davis heen beweegt. Ook vertoond wordt Kaïn en Abel, het ballet dat Van Manen in 1961 bij het Nederlands Dans Theater creëerde en dat voor de televisieversie deels werd opgenomen met een camera op een door de Amsterdamse grachten varende dekschuit. Daarnaast zijn twee installaties te zien: Motion III en Portrait.

Heeft u de cameraman in Live ook verteld hoe hij moest lopen ? Hij is toch ook een soort danser?” “Nee, ik heb hem geen aanwijzingen gegeven. Je bent ermee bezig en vraagt bepaalde dingen aan de cameraman. Dat probeer je en je bekijkt welk effect het heeft. Waar je op hoopte weet je niet, maar als je het ziet denk je: ‘Dat is precies wat ik wilde.’ ” [in: Tot U Spreekt…Hans van Manen, bijzonder hoogleraar; Katholieke Universiteit Nijmegen, 1992]

zo 3 maart 2013 | 14.00 - 16.00 | zaal 3

te gast zijn: Hans van Manen, Henk van DIjk, Yteke Waterbolk en Rachel Beaujean

Kijk voor info en tickets op www.cinedans.nl